Hjälp: Vad kallas de?

När jag var liten bodde jag praktiskt taget i skogen nedanför vårt hus. Då var det ett oändligt äventyrsrike som aldrig verkade ta slut. Jag kan fortfarande, för min inre syn, se stigarna framför mig, vet vilken som leder till skolan jag gick i, vilken som leder upp till berget och vilka stigar som leder till kärr och tjärnar. Att platsen är magisk råder ingen tvekan om, i alla fall magisk på barndomens vis. Där inne, bland träden, var allt möjligt. Där har jag gått vilse, gömt mig, byggt kojor och fantiserat. En sak minns jag väldigt väl och jag tror att de flesta har upplevt samma sak någon gång. Portalen.

Du vet, plötsligt, mitt i skogen av ordnade raka former finns den, portalen av ett böjt ungt träd. Förmodligen någon form av sly. Jag får fortfarande samma känsla när jag stöter på en sådan, att det ser lite annorlunda ut på andra sidan. Är inte färgerna lite skarpare ändå? Men ska man gå igenom? Vi har två sådana inne på vår vildvuxna skogstomt vid vår stugan.

Jag har inte gått igenom dem ännu.
Men jag tänker mig att dom borde kallas något. Man borde kalla dem för ett namn, eller hur? Allt av vikt har ett namn. Har letat i gamla källor, läst Ebbe Schöns allehanda folktroböcker och sökt på nätet. Ingenstans omnämns de. Hittar inte ens en bild som gör dem rättvisa.

Så hjälp mig här, vad skulle ni kalla dem? Det enda jag kommit fram till och som låter tillfredställande är “Videport”.

Eftersom det saknas bra bilder får ni istället titta på den här fina portalen. Den vet jag däremot inte om jag skulle vilja åla mig igenom. Känns mer som en port genom barriären i Jurtjyrkogården än något annat.

Source: flickr.com via Johan on Pinterest

Related Posts

3 comments

Och för att förtydliga, porten på bilden är inte den typ av port jag menar. Menar alltså ett träd böjt som en båge tvärs över stigen eller mellan två träd.

Jag tycker mig minnas att de kallades lutor eller båge. Sen om det är en annorstädes båge eller bara en björkbåge vet jag inte. Det beror ju på hur spännande det kändes. Om det var flera träd som bildade ett tak var det i alla fall en tunel.

Hmm, känns inte rätt i sitt sammanhang. Tycker björkbåge mer låter som något man har tillverkat, till exempel till ett bröllop eller examen. Hittar några lite halvkassa exempel på vad jag menar.

björkbåge

portal

Men jag är mer ute efter ett ord eller beskrivning som sätter igång fantasin lite mer. Möjligen att man i en beskrivning kan kalla det för en båge eller liknande. Men som nämnt ovan, allt av vikt har ett namn… 

Så egentligen är väl frågan omformulerad, vad ska man kalla bågen för när den är något mer än en böjd björk i skogen?

Småtjejerna tycker det ska heta skogsportal… Jag är för videport. Fler förslag?

Leave a reply